MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

6e Amazigh Nieuwjaarsviering in Den Haag

17 januari 2016 | in Muziek | Reageer

amazighnieuwjaarStichting Marokkaans Jongeren Geluid (MJG) viert voor de zesde keer het Amazigh Nieuwjaar in Den Haag onder het motto ‘Eenheid in verscheidenheid’.

Deze meerdaagse viering vindt plaats op diverse podia in januari en februari 2016, met onder andere filmvertoningen, educatieve programma’s, tentoonstellingen, kookworkshop, debatten en podiumkunsten rondom de rijke cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Noord Afrika: de Imazighen.

Op 23 januari 2016 vieren we het nieuwjaar in het gloednieuwe Zuiderstrandtheater, met een groot feest en optredens van IDIR, LINA CHARIF, ISRI en een spetterende afterparty met SABRINA en Cheb Youssef. Het is vooral een avond waarop iedereen bij elkaar komt en samen het nieuwe jaar inluidt. Dit zorgt ervoor dat dit een onvergetelijke avond wordt met verrassende en onverwachte (muzikale) ontmoetingen. Een avond waarop een deel van Nederland de diversiteit viert en gevoelens van verbinding en wederkerigheid ervaart. De organisatie is in handen van Stichting Marokkaans Jongeren Geluid.

Uit de drukbezochte activiteiten in de laatste jaren m.b.t. de Amazigh cultuur kan men afleiden dat deze opleving zich in Nederland (en de Lage Landen) doorzet. Zo zijn de afgelopen 6 jaar Amazigh Nieuwjaar-vieringen georganiseerd in Den Haag, waar veel jongeren voor het eerst kennis maakten met hun eigen, juiste identiteit; die van de Amazigh cultuur. Hieruit blijkt dat niet alleen de behoefte, maar ook
het aanbod steeds groter wordt in Nederland. Vele artiesten uit binnen-en buitenland zullen hun opwachting maken. Ook voor talentontwikkeling wordt ruimschoots aandacht geschonken.

Amazigh Nieuwjaar, oftewel: Amazigh Yennayer
Het Amazigh Nieuwjaar 2016 komt overeen met het Amazigh-jaar 2966. De Amazigh-jaartelling begon vermoedelijk na de overwinning van de Amazigh-koning Chechong op de Egyptische Farao’s. De oorlog is
ontstaan na de aanval van de Farao’s op de Imazighen om de macht over Noord-Afrika te krijgen. Vanaf die tijd begonnen de Imazighen met een eigen jaartelling.

Programma:
IDIR- De Kabylische chansonnier IDIR staat bekend om zijn fusion van traditionele berberse muziek met Franse pop en folk. Hij maakte furore in de jaren ’70 en werkt sinds de jaren ’90 regelmatig samen met
bekende Franse- en wereldmuziekartiesten zoals Manu Chao op eerdere-en Charles Aznavour op zijn komende album. IDIR kan met recht beschouwd worden als één van de grootste vertolkers van het Amazigh levenslied.

ISRI- De band mixt verschillende culturen en zingt in het Tamazight (Berbers), Engels en Nederlands. Met nummers als Abdelkrim en I Shem d’Hanjaath, keert ISRI terug naar de roots, maar dan wel met een
sausje Balkan en Latin. ISRI betekent ‘gebeeldhouwd steen’, die in alle vormen gemaakt kan worden, maar toch de eigen identiteit behoudt.
Eén ding is zeker: niemand kan stil blijven staan bij het horen en zien van deze frisse en soms explosieve band.

LINA- Lina Charif is vorig jaar in één klap beroemd geworden in de Rif, maar ook in heel Europa door haar optredens en haar vertolkingen van de Izran; de orale artistieke schat uit het Riffijnse cultureel
erfgoed die eeuwenlang van generatie tot generatie wordt overgedragen.
Vaak gaan Izran over liefde, heldendaden en alledaagse, maatschappelijke gebeurtenissen. Lina IS Izran!

SABRINA- Sabrina is momenteel wel de meest bekende zangeres onder Riffijnse jongeren. Ze is geboren in Alhoceima en komt uit een echte muzikantenfamilie. Sabrina is op vroege leeftijd begonnen met zingenn
en haar moeder was ook een zangeres, die samen werkte met onder andere Sellam Rifi.In 2003 verscheen haar eerste album op de markt en werd ze al snel een geliefde en veel gevraagde zangeres. Haar bekendste hits
zijn ‘Ayamma Yamma’ en ‘Azri dayek yaddjan’.

Za 23 jan | Zuiderstrandtheater | 19.30 U |

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/1517224995240985/

www.zuiderstrandtheater.nl

Tickets:
https://zuiderstrandtheater.ticketmatic.com/addevent.php?a=tNy5gROHiHE&e=BgGIpfU2yQc&s=80cswBbInpo&l=nl&r=facebookevent

Plaats je reactie