MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Ajouad: Kaaskop of Mocro?’ nieuw op NPO 3

01 september 2016 | in TV, Uitgelicht | Reageer

Ajouad El MiloudiIn het openhartige egodocument Ajouad: kaaskop of mocro? gaat Ajouad El Miloudi in vier afleveringen op zoek naar antwoorden binnen de Marokkaanse cultuur rondom thema’s als liefde, relaties en seksualiteit, ontspanning en uitlaatkleppen, status en imago. Maar ook het thema waarom maken sommige jonge Marokkanen radicale keuzes in geloof en misdaad? Daarbij schuwt hij het niet om taboe onderwerpen en pijnpunten te bespreken. Sleutelfiguren uit zijn leven, maar ook andere bekende Marokkanen, helpen hem om op zijn eigen gedragingen en gedachten te reflecteren. Daarnaast houdt ook de Marokkaanse psychologe Najat Rabbae hem wekelijks een spiegel voor. Leerzaam en confronterend voor Ajouad zelf en verhelderend voor anderen. Want over zijn schouder meekijkend opent hij deuren van de Marokkaanse cultuur, die voor buitenstaanders gesloten blijven.

In de serie heeft Ajouad voor het eerst een gesprek met zijn vader over relaties en gevoelens. Een taboe waarover Abdelkader Benali zegt: ‘Heb je dat gedaan ?! Dat zou ik nou nooit gedurfd hebben.’ Hij heeft een openhartig gesprek over de gevoeligheid rond homoseksualiteit met de organisatoren van de Marokkaanse Gay Pride-boot en ontdekt hij dat Sihr, Marokkaanse Voodoo, veel wordt toegepast om de liefde te beïnvloeden. In een nachtclub probeert hij te begrijpen hoe jonge Marokkanen omgaan met de verleiding van drank en los gaan, terwijl dat van de Islam verboden is. Hij heeft een onthullend gesprek met ex-rapper Salah Edin, die bekend en omstreden werd door zijn persiflage van Mohammed B. Hij vertelt waarom hij zijn eigen muziek inmiddels heeft afgezworen. Verder vertelt de vader van een omgekomen Marokkaanse Syriëganger aan Ajouad geëmotioneerd hoe hij vergeefs geprobeerd heeft om zijn zoon te weerhouden om te radicaliseren. En van een jonge ex-Marokkaanse crimineel wil hij weten waarom hij de keuze voor de criminaliteit heeft gemaakt. Daarnaast houden bekende Marokkanen zoals cabaretière Soundos El Ahmadi, ex-politicus Tofik Dibi en schrijver Abdelkader Benali, Ajouad op verschillende manieren een spiegel voor. Hoe zien zij Ajouad? Aan het slot van de serie maakt Ajouad de balans op: Hoe kaaskop en mocro ben ik nu eigenlijk?

Presentator Ajouad El Miloudi (29) werd in 1987 in Amsterdam-Oost geboren als Marokkaanse Nederlander. Sinds hij bekend werd wilde hij jarenlang niet worden aangesproken op zijn Marokkaanse identiteit, zijn identiteit bijna verbergend. Hij wilde vooral gezien worden als Ajouad de presentator en niet alleen als ‘De Marokkaan’. Daarom weigerde hij altijd aan talkshows deel te nemen waar hij alleen uitgenodigd werd om het over Marokkanen vraagstukken te hebben. Na tien jaar vraagt hij zich nu af: ‘Waarom heb ik die keuze eigenlijk gemaakt, wat zegt het over mijn identiteit en welke invloed heeft mijn afkomst op wie ik geworden ben?’ Vanuit z’n eigen persoonlijke motivatie en nieuwsgierigheid gaat hij daarom op zoek naar zijn Marokkaanse wortels om zichzelf beter te leren begrijpen. Zich daarbij steeds afvragend hoe Nederlands en Marokkaans ben ik eigenlijk ? Wie ben ik als in Nederland geboren Marokkaan? En wat doet die gespletenheid tussen de twee culturen met me?

‘Ajouad: Kaaskop of Mocro?’, vanaf donderdag 1 september om 21.00 uur op NPO 3.

Plaats je reactie